Homepage nl | fr | en

Blog

Delen op TwitterDelen op FacebookDelen via mail

Gepubliceerd op 22-12-2020 om 16:38u

door Fernand Vogels

Huiscartoonist 2020: Erwin Vanmol

Met zijn zelf gebrouwen bier was het niet moeilijk om de harten van de bestuursleden en het dankzij corona uitgedunde volk die onze recepties trouw zijn, te veroveren. Eigenlijk was dit niet meer nodig, want eens je als onze huiscartoonist kan optreden, dan heb je dat al gedaan. Hij tekent voor verscheidene bladen en magazines en hij heeft een specifieke stijl die u ongetwijfeld al eens ergens bent tegengekomen. Ik stelde hem enkele vragen…

 

Naast cartoons maken heb je nog verschillende hobby’s, zoals het brouwen van bier, dat ons trouwens heel goed gesmaakt heeft. Hoe verhoudt jouw tekenwerk zich tot die verschillende andere activiteiten?

 

Cartoons tekenen blijft mijn hoofdinkomen. Sowieso. Al dien ik toe te geven dat een deadline een noodzakelijk gegeven is voor mij. Ik moet hem bijna kunnen ruiken. Voor de cartoon op zich heb ik een uur of twee nodig, afhankelijk van de hoeveelheid details. Het brouwen van bier is voor mij een uitlaatklep, een andere manier om creatief bezig te zijn, zoals koken dat bijvoorbeeld ook kan zijn.

 

Is een pandemie zoals deze nu een gouden ei voor cartoonisten of net niet omdat iedereen over hetzelfde tekent en dit gedurende een relatief, lange tijd?

 

Het is inderdaad een tweesnijdend zwaard. Het is een feit dat iedereen over hetzelfde tekent en je dus riskeert dezelfde mop te gebruiken. Woordspelingen moet je bijvoorbeeld al lang niet meer gebruiken. Die zijn al allemaal de revue gepasseerd. Anderzijds is het wel uitzonderlijk dat iedereen mee is in jouw verhaal en dat voor een lange tijd. Niet iedereen volgt de politiek of de koers, maar iedereen volgt wel het covid-verhaal.

 

Is er voor jou veel veranderd in die 20 jaar dat je ons verblijdt met je cartoons?

 

Als je over 20 jaar niet bent veranderd, dan heb je toch maar mooi je tijd verprutst. Wat me vooral opvalt is dat er veel minder kan dan vroeger. Zo ben ik onlangs een week van Facebook geflikkerd omdat ik zogezegd aan ‘haatspraak’ deed. Ik maakte een cartoon rond Zwarte Piet waarbij ik het logo van bol.com veranderd heb in bol.af.  Wat vroeger gewoon bestempeld werd als een flauwe mop is nu haatspraak geworden. Een beetje terugkeren in de tijd mag, maar al die politieke correctheid gaat me toch te ver.

 

Ik las dat het mede door een ongeval was dat je cartoons bent beginnen maken. Hoe keek je vroeger naar het medium?

 

Het was inderdaad door een schouderprobleem dat ik me verder verdiepte in de cartoonwereld. Maar zelfs al in het leger tekende ik cartoons voor ‘het gazetteke’, maar dat was geen constante. Het was meer een beetje onnozel doen. Zo ging het ook op de academie. Daar was ik ook meer flauwe moppen aan het vertellen dan dat ik aan het schilderen was. Het was toen nog niet voor de hand liggend en toch lag het ergens wel voor de hand.

 

Is het belangrijk voor jou om maatschappijkritisch te zijn en een boodschap te verspreiden of is het meer iets dat je voor jezelf doet?

 

Als perscartoonist teken ik ontegensprekelijk over de maatschappij, maar een kritiek gaan uiten hoeft daarbij niet per se. Neem bijvoorbeeld de cartoons die ik vroeger maakt voor de Ché (voormalig Nederlandstalig Belgisch tijdschrift). Dat waren gewoon vunzige moppen, meer niet. Wat wel waar is, is dat ik af en toe wel iets kwijt wil. Wat het lymfesysteem doet voor ons lichaam, doet humor voor de maatschappij. Humor gaat al het vuil en de miserie van de maatschappij kanaliseren. De lach is het geweldloze verzet van de machtelozen en de onderste lagen van de maatschappij hebben dat gewoon nodig om af en toe eens ‘te kakken’ op de lagen erboven. Zonder humor zouden we weer in groten getale onze hooivorken uithalen, dus ik ben ervan overtuigd dat er iets therapeutisch aan vast hangt. Nu is dit voor mij in bier en cartoons. Wat mijn kinderen heel blij maakt, want dit maakt me tot beste Belg en papa. Toen ze klein waren maakte ik mijn eigen chocolade. Je kan je het genot voorstellen. Toen ze ouder werden begon ik meer te tekenen en vonden ze dat dan heel leuk. Nu ik bier brouw is het plaatje compleet!

 

Sebastien Carmois

 

 

Reageer

Meld je aan of registreer je om te reageren.

Reacties

Er zijn 0 reacties op dit artikel: