Homepage nl | fr | en

Blog

Delen op TwitterDelen op FacebookDelen via mail

Gepubliceerd op 21-06-2020 om 12:10u

door Fernand Vogels

FSM

Wat een lockdown toch allemaal doet met een mens. Op een dag dacht ik plots aan een Spaghetti Monster, een term die ik ooit vaag moet opgevangen hebben. Sommigen zouden het een openbaring of roeping van de profeet noemen. Ergens in mijn onderbewustzijn zal iets me herinnerd hebben aan een artikel over mensen die met een vergiet op hun hoofd op hun identiteitskaart wilden prijken. Blijkt dat dit adepten zijn van The Church of The Flying Spaghetti Monster (FSM) of in het Nederlands De Kerk van het Vliegende Spaghetti Monster. Leergierig als ik ben verdiepte ik me even in dit religieuze onderwerp.

Het resultaat is dat ik waarlijk een fan ben geworden van het FSM en misschien word ik wel een echte “pastafarian”. Een pastafarJan, zeg maar. Waarom? Wel, als cartoonliefhebber kan ik niets anders dan vaststellen dat het pastafarianisme grote gelijkenissen vertoont met wat we over cartoons kunnen vertellen. Humor, parodie, satire, ingaan tegen bestaande opvattingen, creativiteit en originaliteit… ik vind dit allemaal terug in het Gospel of The FSM, geschreven door de Amerikaanse grondlegger van FSM  Bobby Henderson. Henderson wou protesteren tegen het onderwijzen van intelligent design en creationisme in de staat Kansas. Zo creëerde hij in 2005 een eigen godsdienst, waarvan onderstaande geloofsartikelen best te pruimen zijn. Geniet mee:

“Het enige dogma is de afwijzing van iedere vorm van dogmatisme.”

“Niet tevreden, God terug garantie! We nodigen iedereen uit om het pastafarianisme voor 30 dagen uit te proberen. Voel je je niet liefdevol geraakt door zijn Noedelige Aanhangsels? Dan veronderstellen wij dat je vorige God je waarschijnlijk terugneemt.”

“Wie zich aan de Liever-nieten houdt, kan na zijn of haar dood in de Hemel komen. In de hemel kun je biervulkanen en een stripperfabriek vinden. In de hel trouwens ook, maar daar is het bier lauw en hebben alle strippers een geslachtsziekte.”

“Elkeen is vrij van religieuze plichten of beperkingen.”

“De 8 liever-nieten worden ten zeerste aangeraden, maar zijn volledig optioneel.”

“Pastafarianisme staat voor respect, verdraagzaamheid, gelijkheid tussen mannen en vrouwen en de oproep om je hersenen te gebruiken en zelf verantwoording af te leggen voor je daden.”

 

Het uitverkoren kostuum van de volgelingen is een piratenpak en het vergiet is een religieus hoofddeksel.

De Liever-nieten verwijzen naar de 10 tabletten met geloofsartikelen die piratenkapitein Mosey van het FSM ontving. Spijtig genoeg struikelde Mosey, en zijn er maar 8 over gebleven. Niet voor niets werd het Gospel genomineerd voor een prijs in de categorie humoristische boeken. Googel FSM en wie weet word je ook fan.

 

Dat alles brengt me naadloos bij enkele cartoonboeken over de schepping en kerkelijke humor. Een uitzondering is de bijbel van Kamagurka, “The Holy Kama”, de bijna 900 pagina’s tellende verzameling schitterende Kamagurka cartoons uit alweer 2011. Ik koos dit boek omwille van de mooie vormgeving en uiterlijke gelijkenis met The Gospel of the FSM.

 

Als we het over scheppingscartoons hebben, dan kunnen we niet zonder Jean Effel (1908-1982, geboren als François Lejeune). Bij zijn beroemdste werk horen zeker de 5 boeken in de reeks “La création du Monde”, gestart in 1945,  met God en Adam en Eva in de hoofdrol. Het boek “La vie amoureuse d’Adam et Eve” uit 1981 bevat een compilatie van deze cartoons. Jaren geleden kon ik op de rommelmarkt zelfs een Slowaakse versie op de kop tikken getiteld “Laska Adama a Evy” uit 1968. “De Liefde van Adam en Eva” laat Google Translate weten.

Klaus Göschl publiceerde in 1980 “ADAM Cartoons” (Omnibus Verlag). Speciale humor en mooie pentekeningen. “Klaus Göschls Adam ist Unendlichkeit in der Urzelle. Dieser Adam - das sind wir.”

In “Kerkelijke Humor” (Mondria 1982) steekt Brian Bagnall de draak met, jawel de kerk en priesters. En voor wie een met cartoons geïllustreerd overzicht wil hebben van het Christendom, raad ik “God in Cartoons” aan, geschreven door Mark Bryant. (Highland Books, 1997).

 

Veel kijkplezier.

RAmen.

 

Jan Oplinus

ECC Cartoonbooks Club

 

Meer weten? 

http://fsmbelgium.be/web/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Vliegend_Spaghettimonster

https://historiek.net/pastafari-vliegende-spaghettimonster/81953/

 

Reageer

Meld je aan of registreer je om te reageren.

Reacties

Er zijn 0 reacties op dit artikel: