Voorbije tentoonstellingen - Humor als Wapen - spotprenten in de Groote Oorlog
Van 29 juni tot 21 september 2014
Oorlog en humor? Twee zaken die op het eerste gezicht niet met elkaar te rijmen vallen. Nochtans was de impact van spotprenten tijdens WO1 enorm. In tijden waar geen sprake is van TV, internet en sociale media bepalen karikaturen en spotprenten mee de publieke opinie.
De tentoonstelling wil geen historisch overzicht bieden van de oorlog op basis van spotprenten, maar nodigt de bezoeker uit om zich naar de oorlogsjaren te verplaatsen, zich in de plaats te stellen van de soldaat aan het front, de moeder die haar kinderen honger ziet lijden, de burger die op de vlucht slaat ...
Humor is een zeer krachtig wapen in de oorlogspropaganda en tegelijk is het een overlevingsstrategie die burgers en soldaten helpt om de situatie leefbaar te houden. Spotprenten hebben naast een strategische zeer zeker ook een lauterende kracht.
De tentoonstelling is opgebouwd rond drie thema’s:
- Het leven aan het front
- De invloed op de bevolking
- Spotprenten als propagandamiddel.
Enkele tekenaars die actief waren tijdens de eerste wereldoorlog worden extra in de kijker geplaatst: Bruce Bairnsfather, Olaf Gulbransson, Albert Hahn, Alberto Martini, Louis Raemaekers, Giuseppe Scalarini en George van Raemdonck.
De oude spotprenten worden aangevuld met hedendaagse cartoons over oorlog en geweld, en de hoop op vrede die ook bij cartoonisten leeft en zich uit in het internationale symbool ‘de vredesduif’ (met werk van o.a. Angel Boligan, Rousso, Pierre Ballouhey, Mikhaïl Zlatkovsky, Pavel Kuczynski, Kianoush Remezani, Mohsen Asadi, Cécile Bertrand, Cost, Dieter Bevers, Herbert Vanoystaeyen, Nikola Hendrickx, Patrick Heymans, Stefaan Provijn, Norbert Van Yperzeele...).
In samenwerking met de Heemkundige Kring ‘Hultheim’ wordt aan de hand van aanplakbiljetten, foto’s en informatieborden ook aangetoond dat de Kruishoutemnaar getroffen werd door deze eerste echte oorlog op wereldschaal.
De tentoonstelling werd samengesteld door de werkgroep: Edwin De Borggraeve, Filip Gevaert, Saskia Gheysens, Jan Oplinus, Herman Somers, Kurt Vangheluwe en Fernand Vogels.
Met de medewerking van:
Heemkundige Kring ‘Hultheim’ Kruishoutem, Liberaal Archief, Maison du Tourisme Brabantse Ardennen, Koninklijk Legermuseum Brussel, Persmuseum Amsterdam, Israeli Cartoon Museum Holon, vzw IHA Boechout, Jean-Marie Bertin en Paul Van Damme.
De tentoonstelling is te bezichtigen in het ECC van 29 juni tot 21 september 2014, elke zondag van 10 tot 12 en van 14 tot 17 uur. Voor groepen vanaf 10 personen ook op andere dagen mits afspraak.
Ook een rondleiding door Paul Van Damme, auteur o.m. van 'Vriend over vijand, de grote oorlog in spotprenten', is mogelijk op afspraak.